Vad är Doxycyklin (Doxycycline)?

Doxycyklin är ett receptbelagt läkemedel som används för behandling av såväl sexuellt överförbara sjukdomar som ureaplasma urealyticum och urinvägsinfektioner. Läkemedlet kan på ett skonsamt sätt behandla bakterieinfektioner, eftersom det även kan tas i lägre doser och således minska risken för allvarliga biverkningar. Det är ett så kallat bredspektrumantibiotika och verkar mot alla typer av bakterier. Därför används läkemedlet också för att behandla andra inflammatoriska sjukdomar som orsakas av en bakteriell infektion, såsom lunginflammation, bronkit, bakteriella infektioner i ögonen, fästingburna sjukdomar samt inflammation i mun och svalg.

Doxycyklin kan ge dig en snabb lindring vid bakteriella infektioner och könssjukdomar, som till exempel klamydia, ospecifik uretrit och ureaplasma urealyticum. Oftast är en engångsbehandling med Doxycyklin fullt tillräcklig för att bota din åkomma helt. Du kan även köpa Doxycyklin 100 mg som en förebyggande malariabehandling. Den kan användas för att hindra dig från att drabbas av infektionen i länder där traditionella malariatabletter blivit verkningslösa.

Behandlingar med Doxycyklin på nätet

På svenska apoteket finns detta läkemedel att köpa mot recept i tabletter om 100mg.

Det finns ett antal större onlinekliniker som ger behandlingar med Doxycyklin till svenska kunder, bland annat Dokteronline, samt övriga listade nedan. Det är inte receptfritt, däremot kan du ansöka om recept online direkt på sajterna.

Butik Erbjudande Leverans Direktlänk
beställ doxycycline på Dokteronline Recept ingår 1-3 dagar

Användning

Doxycyklin kan bland annat fås som kapsel, tablett och löslig tablett. Du kan svälja tabletterna och kapslarna med tillräcklig mängd vätska, detta utan att tugga sönder dem. De lösliga tabletterna ska först lösas upp i ett halvt glas vatten. Rör om vätskan ordentligt och drick upp den omedelbart. Riktlinjerna för dosering är som följer:

Vuxna och barn som väger mer än 50 kg: 2 tabletter eller kapslar à 100 mg på den första dagen, därefter 1 tablett eller kapsel à 100 mg per dag.

Läkaren bedömer hur länge du ska fortsätta att använda detta läkemedel. Detta beror framförallt på typen av infektion. För barn som är 8 år eller äldre som väger under 50 kg, ska läkaren föreskriva en anpassad dosering. Doxycyklin bipacksedeln innehåller mer information om användningen och doseringen av detta smärtlindrande medel.

Biverkningar

Biverkningar är ovanliga men kan inträffa, de är dock relativt milda och de flesta biverkningar försvinner snabbt. Liksom med alla receptbelagda läkemedel kan biverkningarna från Doxycyklin variera från milda till allvarliga. Lyckligtvis är de flesta biverkningar milda och tenderar att försvinna gradvis allt eftersom din kropp vänjer sig vid behandlingen. Några av de biverkningar en minoritet av alla användare kommer uppleva är:

  • Lätt illamående
  • Mild diarré
  • Orolig mage
  • Mild hudirritation som kan orsaka klåda
  • Vaginalt kliande och flytningar